Carte / Literatură
Poezia vieții și a morții
Scena9
Unsprezece povestiri scrise de Ludmila Ulițkaia, o autoare care nu încetează să surprindă. Descoperă o povestire aici.
Conștiința colectivă de pe Scena9
Unsprezece povestiri scrise de Ludmila Ulițkaia, o autoare care nu încetează să surprindă. Descoperă o povestire aici.
O poveste tulburătoare despre abuz, pornită de la o poveste adevărată. Citește un fragment din cartea „Tristul tigru”.
Ce spune despre noi modul în care răspundem la problemele cu care ne confruntăm. Citește un fragment din „Imperiu”, o carte filosofii de stângă Antonio Negri și Michael Hardt.
„Cântec deasupra cenușii”, o poveste modernă care îmbină folclorul cu femismul. Citește un fragment din cartea Ramonei Gabăr și află de ce marea puterea a basmelor este capacitatea lor de vindecare.
Citește un fragment din „Erezie. Isus Cristos și ceilalți fii ai lui Dumnezeu” și descoperă o lume în care vaginul Fecioarei Maria poate să ardă mâna unui om și Isus le spune adepților să nu facă copii. O carte de istorie scrisă de Catherine Nixey, cunoscută pentru demistificarea creștinismului timpuriu.
„Rezistența și încăpățânarea au rost doar dacă nu suntem singuri”, ne spune ediția de majorat a festivalului de film documentar și drepturi ale omului One World Romania. Am ales 14 filme din programul ediției, care să ne ajute să fim mai mult împreună.
Citește două poezii din volumul „Restul” - prima carte dintr-o trilogie semnată de Svetlana Cârstean.
Reclaiming Post-Industrial Futures explorează situri uitate ale patrimoniului industrial din România, privindu-le ca spații potențiale de colaborare și regenerare comunitară.
Scriitorul Andrei Dósa ne-a povestit despre cealaltă îndeletnicire a sa, cea de traducător, și despre munca la două cărți intense: una de și despre recent plecatul David Lynch, iar a doua despre „geniul Panoniei”, Viktor Orbán însuși.
Sofia se întoarce acasă după mulți ani trăiți în Spania. Însă asta înseamnă să lase în urmă toată viața ei, ceea ce e mai complicat decât credea. Citește un fragment din cel mai nou roman al Laviniei Braniște, „Camping”.
În volumul „Politicile culturale ale emoției”, scriitoarea Sara Ahmed se uită la legăturile dintre emoții, limbă și corp. Citește un fragment din carte.
„Spațiul viselor” este un hibrid între biografie și memorii, o incursiune în viața și munca lui David Lynch. Citește un fragment aici.
În luna martie festivalul explorează tema „persona” prin șapte filme în care nimic nu este ceea ce pare. Uite trei animații care ne-au atras nouă atenția.
Cinci experți care lucrează cu patrimoniul ne spun ce ar trebui să facem mai bine ca să ne păstrăm, îngrijim și valorificăm moștenirile culturale așa cum trebuie.
Suntem în căutarea unei persoane pasionate de social media care să ni se alăture în echipa Scena9. Dacă te regăsești în descriere, așteptăm CV-ul tău și câteva rânduri despre tine la [email protected].
„Horror Vacui” aduce pe scenă 505 de texte care explorează într-un performance maraton trauma abandonului infantil în România comunistă, unde peste un milion de copii au fost lăsați în grija statului.
Citește un fragment din romanul lui Jon Fosse, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 2023.
Un fragment dintr-un roman despre maternitate, tensionat ca un thriller, primul semnat de una dintre cele mai titrate scriitoare din Irlanda contemporană după mai bine de un deceniu.
În „Balada necunoscutului”, noul ei roman, Cristina Vremeș urmărește relația unei fiice cu tatăl său. Cei doi pornesc într-o călătorie în care observă atent umanitatea din jurul lor.
În romanele scriitoarei britanice Anna Mazzola se reflectă profesia acesteia, de avocat specializat în drepturile omului. „Fata mecanică”, recent apărut la Humanitas, nu face excepție.
David Lynch a încetat din viață la 78 de ani. Am invitat șapte prieteni Scena9, cinefili din domenii diverse, să ne spună ce a lăsat regizorul și producătorul american de film în viețile lor. Spoiler: e mult mai mult decât „Twin Peaks”.
Am rugat-o pe Ionela Băluță, una dintre coordonatoarele antologiei „Cum am devenit feministă”, să ne spună cum aterizează acesta într-un moment istoric, în care vedem crescând un nou val de misoginism și antifeminism. Bonus: fragmente din textele prezente în volum.
Citește un fragment din romanul lui Ahmet Altan, o poveste despre dragoste și o metaforă a unei țări care nu se mai recunoaște.
Citește un fragment din noul roman a lui Cătălin Dorian Florescu, care spune povestea Foișorului de Foc.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.